Skip to main content

Samen Vooruit in een warm Poperinge

Gepost op
| Programma 2024
Webmaster

Lokaal beleid staat voor Samen Vooruit per definitie voor sociaal beleid. De uitdagingen op dit vlak zijn niet min. Ook in Poperinge is een groep mensen maar één tegenslag van armoede verwijderd. De complexiteit van de problemen waarmee mensen te maken hebben is de afgelopen jaren sterk gestegen en een lokaal bestuur is het meest geschikt om op deze veranderende behoeften in te spelen.

Armoedebestrijding

  • De afgelopen jaren bouwden heel wat hogere overheden, vakbonden of mutualiteiten hun dienstverlening af. Het OCMW is voor heel wat mensen in nood de plaats waar ze het snelst hulp vinden. Om die nabijheid te kunnen blijven waarmaken, zijn er mensen nodig. Samen Vooruit bespaart niet op personeel in de sociale hulpverlening.
  • We werken samen met Kind & Gezin, scholen, welzijnsorganisaties, sportclubs, het verenigingsleven, ervaringsdeskundigen etc. om signalen van armoede snel op te pikken.
  • We gaan bij elke nieuwe baby in onze gemeente langs met een babybox of geboortepremie. Op deze manier ontmoeten we elk gezin persoonlijk.
  • Voorkomen is beter dan genezen, zeker op het vlak van schulden. We zetten in op het bekendmaken van ons aanbod schuldbemiddeling en zorgen er voor dat mensen om begeleiding durven vragen voor er grote problemen zijn. We onderzoeken hoe hier kan worden samengewerkt met de scholen.
  • We waarderen de inzet van onze eigen vrijwilligers, maar ook die van organisaties waar we mee samenwerken zoals De Wervel en Albatros. We onderzoeken hoe we nauwer met deze organisaties kunnen samenwerken, zodat mensen die op hen een beroep doen, door het OCMW ook voor andere problematieken geholpen worden.
  • We zetten sterk in op de buurtwerking. De buurtwerkers van het buurthuis in de Bellewijk en van onze lokale dienstencentra in het centrum en de dorpen zijn onze eerste voelsprieten voor problemen bij kwetsbare bewoners en leiden toe naar hulp.
  • We blijven het OCMW onthaal afstemmen op dat van het CAW en de ziekenfondsen. Zo moet een inwoner maar 1 maal zijn verhaal doen.
  • We zorgen ervoor dat rechten en tegemoetkomingen automatisch worden toegekend. We hebben hier bijzondere aandacht voor het gebruik van de Uit-pas door mensen in armoede.
  • We bieden juridische ondersteuning aan mensen in precaire situaties.

Sociale tarieven

  • We zetten sterk in op de samenwerking met De Wervel. We halen hiervoor ondermeer voedseloverschotten op bij supermarkten en handelaars in samenwerking met de sociale diensteneconomie.
  • We versterken de werking van speel-o-theek, ruilwinkel De Rupse, de pamperbank en de babytheek. Hier kan gratis educatief speelgoed uitgeleend worden, en is er een ruilwinkel voor kledij en kindergerief. Ouders met een laag inkomen kunnen hier winkelen aan een sociaal tarief.
  • We zetten verder in op een Wensboom vanuit de stad waarbij tijdens Kerstmis burgers de kans krijgen om een (deel van een) cadeautje te kopen voor kinderen die in armoede opgroeien.
  • We versterken en promoten de Uitpas voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Met die kortingskaart kunnen ze deelnemen aan sportieve en culturele activiteiten aan een voordeeltarief zonder te stigmatiseren. We proberen alle sportclubs aan te zetten om deel te nemen aan het Uitpassysteem.

Werk is de snelste weg uit armoede

  • We helpen langdurig werklozen en mensen met een leefloon op weg naar de arbeidsmarkt, op maat van hun mogelijkheden. Dit gaat om een traject op maat richting betaald werk, van vrijwilligerswerk tot collectief maatwerk, lokale diensteneconomie en uiteindelijk betaald werk. Om dit aanbod uit te werken, werken we zo goed mogelijk samen met de VDAB, non-profit organisaties, het onderwijs, buurgemeenten en bedrijven.
  • Het OCMW stelt een geïndividualiseerd traject voor mensen met een leefloon op, waarbij op basis van de individuele noden concrete acties worden voorgesteld, zoals het volgen van een extra opleiding of het zoeken naar werk. De toekenning en het al dan niet behouden van het leefloon worden gekoppeld aan het uitvoeren van deze acties. Wanneer er geen medewerking is kan het leefloon voor een bepaalde periode worden geschorst.
  • We werken, samen met gespecialiseerde partners, de drempels weg die de stap naar een job in de weg staan: taalkennis, mobiliteit, kinderopvang, psychosociale of financiële problemen…
  • Nood aan zinvolle dagbestedingsplaatsen in Poperinge (voor diegenen die niet in staat zijn om te werken, vrijwilligerswerk …).
  • We investeren in projecten, sociale economie en wijk-werken (de volledige participatieladder).
  • We investeren verder in lokale diensteneconomie Poperinge (ons eigen lokaal tewerkstellingsproject): zelf als werkgever het goede voorbeeld geven (en MIA’s in dienst nemen). We garanderen binnen onze eigen diensten een aantal werkervaringsplaatsen waar werkzoekenden die voldoen aan de criteria voor ‘werkplekleren’ onder begeleiding een tijdelijke werkervaring kunnen opdoen om zo hun kansen op de ‘reguliere’ arbeidsmarkt te vergroten.

Laad meer